– Det var en jättebra övning. Vi kunde träna hela larmkedjan och se att den fungerar vid en olycka, säger Henrik Jacobsson, depåchef vid kemenheten i Stenungsund.

Säkerhetsövningen hölls i Kungälv tillsammans med räddningstjänst och representanter från gasbranschen före sommaren.

Sedan halvårsskiftet 2016 har gasbranschen ett avtal med kemenheten i Stenungsund om att stötta lokal räddningstjänst vid denna typ av händelser. Dessförinnan tillhandahöll gasbranschen den så kallade Gasakuten, som bistått räddningstjänsten sedan 1986.

– Det var värdefullt att testa samverkan på plats mellan personer från olika enheter som inte är vana att arbeta tillsammans, menar Henrik Jacobsson.

Kan hantera gasololyckor

Arbetet med att lämna över gasbranschens expertkunskap till samhället har pågått under de senaste två åren genom olika utbildningar och mindre övningar.

Kemenheten i Stenungsund rycker vanligtvis ut vid allvarliga kemikalieolyckor, men nu är den även redo att hantera olyckor med tankfordon lastade med gasol.

– Vi behöver dock uppdatera utrustningen som är något föråldrad, konstaterar Henrik Jacobsson och syftar då bland annat på slangar och facklor.

Ovanligt med olyckor

Allvarligare olyckor med gas är dock sällsynta. En dikeskörning inträffar cirka en gång per år och det var detta scenario som räddningstjänsten nu skulle öva sig att hantera.

Ben Bock, säkerhetschef på Energigas Sverige, arrangerade övningen i Kungälv tillsammans med branschens transportgrupp.

– Svårigheten vid en olycka är att tömma och lyfta upp tankbilen ur diket på ett säkert sätt, så att den sedan kan bärgas. Vanligen behöver gasen först pumpas ut eller facklas bort. Det är också viktigt att veta hur tankbilen ska lyftas så att inte själva lyftet förvärrar situationen, säger Ben Bock.

Utökat samarbete

Han berättar att det nu är aktuellt att ta samarbetet med kemenheten ytterligare ett steg.

– Vi jobbar med att utveckla samarbetet för att också innefatta LNG och LBG, det vill säga flytande naturgas och biogas, eftersom transporterna av dessa gaser ökar, säger han och fortsätter:

– För att stötta kemenheten och lokal räddningstjänst uppdaterar vi bland annat våra anvisningar för hur en tankbilsolycka med dessa gaser ska hanteras på ett säkert sätt.

Läs artikeln i Energigas