Det har vi och flera andra aktörer arbetat för en längre tid – Sveriges myndigheter har varit utan riktlinjer för upphandling av bilar i nästan två år. Ett ”Äntligen!” är verkligen på sin plats här. Inte minst eftersom det nu finns långsiktiga incitament för alla landets myndigheter att fortsätta köpa eller leasa gasbilar. Även många kommuner och företag följer samma riktlinjer.

En annan rolig sommarnyhet är att allt fler åkerier väljer flytande biogas, LBG, för att minska sin klimatpåverkan och bidra till Sveriges mål om fossilfria transporter. I början av juni blev det klart att totalt 230 lastbilar och bussar som drivs med flytande biogas får stöd inom ramen för innovationsklustret Drive LBG. Fordonen har redan börjat rulla ut på vägarna, och fler är på gång nu under sommaren och hösten.

En hel del av vårt arbete under vintern och våren har handlat om Biogasmarknadsutredningen och gasbranschens klimatfärdplan, som tagits fram inom ramen för Fossilfritt Sverige. Nu finns även en engelsk sammanfattning av färdplanen. Skicka gärna sammanfattningen till engelsktalande personer i era nätverk. Vi kommer givetvis att återkomma kring både färdplanen och Biogasmarknadsutredningen till hösten. En stor del av arbetet återstår ju, nämligen att göra politisk verkstad av alla förslagen.

Glöm inte heller i sommarhettan att det fortfarande är några dagar kvar att ansöka om de 120 miljoner kronor som regeringen har satt av till Biogasstöd 2020. Ansökningstiden går ut 30 juni och mer information finns på Jordbruksverkets webbplats.

Jag vill också passa på att önska er alla en riktigt härlig sommar. Om det mot förmodan blir några regniga dagar, finns det massor av läsvärt på vår webbplats. Bland annat tips om hur man grillar säkert med gasol. Samma tips gäller givetvis även för er som använder gasol i husvagnen eller båten. Se också gärna om – och sprid! – filmerna i kampanjen #gasförframtiden.

Var rädda om er, njut av sommaren så ses vi förhoppningsvis i höst!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet