Sedan 1 januari 2022 omfattas användning av biogas i gasmotor om krav på uppfyllande av hållbarhetskriterier för rätt till skattebefrielse.

Enligt Lagen om skatt på energi (LSE) behöver den som är skattskyldig för biogas och som använder biogasen för motordrift (inklusive användning i stationära gasmotorer för produktion av el- och värme) ha ett hållbarhetsbesked för rätt till skattebefrielse. Biogasen anses i LSE vara ett biodrivmedel då biogasen används i en stationär motor och biogasen man har förbrukat måste därför uppfylla hållbarhetskriterierna.

Enligt ett nytt ställningstagande från Energimyndigheten i december 2023 så omfattas inte längre biogas som används för produktion av el och värme i stationära motorer av uppgiftsskyldighet enligt hållbarhetslagen. Om ändamålet är el- och värmeproduktion så anses biogasen vara gasformigt biobränsle och då gäller rapporteringsskyldighet endast den som använder gasformigt biobränsle för el, värme eller kyla i en anläggning med en sammanlagd installerad effekt över 2 MW.

Exempelvis mindre biogasproducenter som själva använder biogasen för el- och värmeproduktion (egenförbrukare) i gasmotorer är alltså inte längre rapporteringsskyldiga till Energimyndigheten, men behöver ett hållbarhetsbesked och anläggningsbesked för rätt till skattebefrielse. För dessa anläggningar kan man ansöka om så kallat frivilligt hållbarhetsbesked eller vid behov i efterhand ansöka om hållbarhetsbesked för en avgränsad tidsperiod.

För att erhålla ett anläggningsbesked och ett hållbarhetsbesked hos Energimyndigheten behöver den rapporteringsskyldige upprätta ett kontrollsystem med ett antal rutiner som säkerställer och visar att hållbarhetskriterierna är uppfyllda. Kontrollsystemet ska granskas av en oberoende granskare. Ansökan ska skickas in till Energimyndigheten med en beskrivning av kontrollsystemet tillsammans med ett utlåtande från den oberoende granskaren.

Läs mer om hållbarhetsbesked och hållbarhetslagen på Energimyndighetens hemsida.

Från och med den 1 januari 2022 måste du ha ett hållbarhetsbesked och ett anläggningsbesked om du förbrukat eller sålt biogas eller biogasol som motorbränsle för att få skattebefrielse.

Den tidigare regeln om att du behöver ett hållbarhetsbesked endast när motorbränslet förbrukats eller sålts som motorbränsle för transportändamål slopas i och med detta och villkoret om hållbarhetsbesked har utvidgats till att även gälla för förbrukning i stationära motorer. Kravet gäller alla skattskyldiga aktörer som använder biogas eller biogasol i alla typer av motorer, oavsett storlek på anläggningen. Det finns i LSE alltså inget undantag från krav på uppfyllande av hållbarhetskriterier och behov av hållbarhetsbesked för små anläggningar när det gäller användning för motordrift.

Om biogasen i stället används för produktion av el, värme eller kyla i en anläggning som inte är motordrift så behövs hållbarhetsbesked endast för anläggningar med en sammanlagd installerad effekt på minst 2 MW. Det gäller exempelvis biogas eller biogasol som används som bränsle i en gasbrännare eller i en ångpanna, där ångan sedan driver en turbin för att generera el. Då anses inte biogasen förbrukas för motordrift, utan för uppvärmning, eftersom den förbrukas i en panna för uppvärmning av ånga. Eftersom biogasen förbrukas för uppvärmningsändamål krävs inget hållbarhetsbesked för avdrag för energi- och koldioxidskatt om anläggningen har en installerad tillförd effekt på under 2 MW.

För biogas som redan använts i gasmotor utan hållbarhetsbesked går det i efterhand ansöka om hållbarhetsbesked för en avgränsad tidsperiod. Den som i brist på hållbarhetsbesked tidigare har redovisat full skatt på biogas som använts för motordrift, kan i efterhand begära omprövning av sin deklaration när de har fått sitt hållbarhetsbesked för en avgränsad tidsperiod. Omprövning kan begäras i brev eller mejl. Använd då blanketten enligt länk nedan eller gör en egen skrivelse där ni utgår från de uppgifter som blanketten anger. Begäran om omprövning av beslut om punktskatter (SKV 5330) | Skatteverket

Läs mer på Skatteverkets hemsida: Ändrade förutsättningar för skattebefrielse för biogas och biogasol | Skatteverket

Hjälpmedel och mallar för små biogasanläggningar som behöver hållbarhetsbesked

För att underlätta för små biogasanläggningar där biogasen används i gasmotor för el- och värmeproduktion har hjälpmedel tagits fram och publicerats här nedan. Hjälpmedlen har tagits fram av en konsult (Carl-Magnus Pettersson) på uppdrag av Energigas Sverige, Svenskt Vatten, Avfall Sverige och LRF.

Se särskild information i dokumentet: Hjälpmedel för kontrollsystem och hållbarhetsbesked för småskalig biogas – handlingsplan. Observera att de delar som rör rapportering för biogas som använts i gasmotorer inte längre gäller (dvs. ingen rapporteringsskyldighet föreligger längre vid el- och värmeproduktion i anläggningar med en sammanlagd installerad effekt under 2 MW).

Hjälpmedel att ladda ner 

  • Förenklat kontrollsystem för små biogasanläggningar där biogasen används som bränsle till förbränningsmotor för el- och värmeproduktion (ladda ner dokument)
  • GÄLLER INTE LÄNGRE! Förberedd blankett H2 ”Anmälan om rapporteringsskyldighet för småskalig biogasproduktion”.
  • Förberett formulär för utlåtande från oberoende granskare (ladda ner dokument), ny version 2023-04-03. 
  • GÄLLER INTE LÄNGRE! Excelhjälpmedel för årlig rapportering till Energimyndigheten för småskalig biogas ny version 2023-04-03. 
  • Hjälpmedel för ansökan om hållbarhetsbesked för en avgränsad tidsperiod. Detta avser biogas som producerats från 2022-01-01 till det datum då hållbarhetsbesked erhållits (ladda ner dokument), ny version 2023-04-03.
  • Förberett formulär för utlåtande från oberoende granskare vid ansökan om hållbarhetsbesked för en avgränsad tidsperiod (ladda ner dokument).

För frågor om hjälpmedlen eller för tips om lämpliga oberoende granskare att anlita - kontakta Johan Yngvesson (telefon 070-847 55 61 eller e-post johan@industrinytta.se).