Det är viktigt att vi i gasbranschen hjälps åt att förankra det synsättet och lyfta biogasens alla samhällsvärden nu när Biogasmarknadsutredningen är på remiss.

I Biogasmarknadsutredningen finns många bra förslag och bedömningar, som nu alla behöver förverkligas snarast möjligt. Det brådskar ordentligt med att göra en statsstödsansökan för förlängning av skattebefrielsen för biogas, som bara gäller året ut. De föreslagna premierna till produktion, uppgradering och förvätskning måste in i budgeten för 2021. Men innan förslagen i utredningen hinner bli verklighet vår behöver den tillfälliga premien till produktion av biogas förlängas och komma med i vårändringsbudgeten.

Att förverkliga Biogasmarknadsutredningens förslag är en bärande del i gasbranschens färdplan som vi lanserade i slutet av februari. Nästa steg i det arbetet är att vi, tillsammans med sju andra branscher, lämnar över färdplanen till Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S). Överlämningen sker 18 mars, och den är öppen för anmälan.

Så här i färdplanstider är det riktigt roligt att se den nya statistiken över fordonsgasen. På den komprimerade sidan befästs den höga andelen biogas och landar på strax över 94 procent för helåret 2019. Även på den flytande sidan är andelen biogas hög, 46 procent, och försäljningen har femdubblats jämfört med 2018. Det här visar att omställningen verkligen fungerar och att naturgasen är en brygga över till biogas.

Det är dags för anmälan till Gasdagarna 2020, som arrangeras 27–28 maj i Falkenberg. Programmet börjar ta form och det ser riktigt bra ut, om jag får säga det själv. Inom kort publiceras hela programmet på webben. Vi kommer bland annat få lära oss om Green Deal, framtidens AI, ledarskap för ett säkert gasarbete, och få en fyllig utblick mot omvärlden. Redan nu ligger ett gäng talare och utställare på vår webbplats. Till program och anmälan.

Det finns fortfarande utrymme för medlemsföretag att arrangera seminarium på Gasarenan som hålls 1 juli under årets Almedalsvecka. Mejla Jonas Gustafsson för mer information.

Ni har väl inte missat kampanjen #gasförframtiden på sociala medier. Hittills har vi publicerat två filmer om hur energigaserna bidrar till omställningen av energisystemet. Hjälp oss gärna att sprida budskapet – gilla, dela, kommentera! Ni hittar kampanjen på Facebook, Linkedin, Twitter och Youtube.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet