I samma veva utlovade man rekordinvesteringar i vätgas på upp till 470 miljarder euro fram till 2050 – EU:s största enskilda satsning någonsin

För en vecka sedan lanserade Fossilfritt Sverige sin vätgasstrategi, som Energigas Sverige har varit med och bidragit till. Regeringen har aviserat att de inom kort ska besluta om att ta fram en egen nationell vätgasstrategi – som många andra länder redan har gjort. Även i arbetet med att ta fram en nationell strategi för elektrifiering samt inom energikommissionens arbete är förnybar vätgas en viktig del. Jag vill gärna uppmana regeringen att föra en nära dialog med oss branschen i alla dessa initiativ– det bidrar till trovärdighet och legitimitet.

Som en följd av det växande intresset har även vi på Energigas Sverige ökat vårt fokus på vätgas. Vi medverkar regelbundet i seminarier inom ämnet. Liksom för alla energigaser lägger vi stor vikt vid säkerhetsfrågorna. Vi håller exempelvis på att ta fram anvisningar för vätgastankstationer, med målsättningen att vara klara under 2021.

Strax innan jul lanserades den första filmen i fortsättningen av vår kampanj #gasförframtiden, med tema sjöfart. Lagom till lanseringen av Fossilfritt Sveriges vätgasstrategi släppte vi andra filmen med inriktning mot just vätgas och Svante Axelsson som medverkande. Fler filmer följer den närmaste tiden. Kolla gärna in filmerna på våra sociala medier och hjälp oss att sprida dem där ni kan. Det främjar hela gasbranschen!

Apropå hela gasbranschen: Ni har väl inte missat att vi arrangerar digitala Gasdagar 26–27 maj. Vi arbetar just nu för fulla muggar med program och koncept. Redan nu kan jag lova att programmet och talarlistan kommer att innehålla många spännande inslag. Som vanligt är vår ambition att snickra ihop ett brett program som täcker in hela branschen, med fokus på både aktuella frågor och fördjupande kunskap. Vi återkommer inom kort med mer information, men boka in dagarna i din kalender redan nu. Det här vill du inte missa!

Nu ser vi fram emot ett nytt spännande år, där vi fortsätter att arbeta med våra viktiga frågor. Var rädda om er, jag tror och hoppas att detta blir året då vi kommer att kunna ses igen!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet