Länk till pressmeddelande

Det finns en del positiva nyheter i BP24, som att regeringen föreslår en fortsatt premie till produktion av gödselbaserad biogas. De föreslår även att Klimatklivet och Industriklivet förstärks och förlängs, vilket är viktigt för att Sverige ska kunna göra den omställning som behövs.

Det är viktiga förstärkningar av befintliga stöd som regeringen presenterar. Nu gäller det att också få på plats de pusselbitar som saknas. Det handlar om att skyndsamt återinföra skattebefrielsen men också att möjliggöra för tung industri att ställa om till bland annat vätgas och biogas.

Det är givetvis olyckligt att den nu föreslagna budgeten leder till att Sverige kommer att öka sin klimatpåverkan i en tid då allt fler tecken visar på vilka konsekvenser klimatförändringarna medför. Då är det viktigt att ni aktörer som har ambitiösa klimatmål och ni som redan har påbörjat omställningen håller fast vid målet och fortsätter driva dessa viktiga frågor för allas vår framtid.

Energigas Sverige har skickat inspel både till regeringens klimathandlingsplan och till den energipolitiska inriktningspropositionen som ska tas fram under hösten. Det senare inspelet skickades alldeles i dagarna och kan läsas här. Det är väldigt bra att regeringen bjuder in till inspel och jag hoppas att de tar vara på alla kloka tankar som vi, och andra, skickar in.

En annan viktig fråga som Energigas Sverige arbetar med är EU ETS 1 och 2. Vi får många frågor och samarbetar med bland annat Naturvårdsverket för att ge inspel i deras viktiga arbete. För att sprida information om detta kommer vi att ordna ett digitalt frukostseminarium om EU ETS 2 den 13 oktober och jag hoppas att många av er kommer att ha möjlighet att delta då. Det är det första seminariet i vår nya seminarieserie Energibubbel – aktuellt om gas.

Mycket annat spännande händer under hösten. Energigas Sverige ska anställa en projektledare för vår satsning på säkerhets- och teknikfrågor för vätgas, H2Safety. Tveka inte att kontakta Mattias Hanson om ni är intresserade av att delta i projektet.

Vi fortsätter arbetet med att uppgradera gasbranschens klimatfärdplan inom ramen för Fossilfritt Sveriges verksamhet och vi ser fram emot konferensen som de ordnar den 18 oktober på temat Fossilfri konkurrenskraft 2023. På scenen kommer bland andra Ulf Kristersson, John Hassler, Magdalena Andersson och Klas Eklund finnas så det blir säkert en spännande dag.

Tyvärr väntar vi fortfarande på de utkast till nya statsstödsbeslut som Kommissionen väntas publicera under hösten. Precis som Energigas Sverige tidigare informerat om tror vi att den snabbaste vägen till återinförd skattebefrielse för biogas och biogasol just nu är att invänta de nya statsstödsbesluten. Nya beslut är ju som bekant en förutsättning för att Sverige ska kunna få tillbaka skattebefrielsen med retroaktiv verkan från och med den 1 januari 2021 och även en möjlighet att få tillbaka skattebefrielsen framåt i tiden. Vi kommer givetvis att skicka ut information till våra medlemmar så snart vi vet något mera.

Nu får vi njuta av denna vackra höst – helt otroligt att det redan är slutet av september. Bara 87 dagar kvar till julafton brukar de säga på radion. Det är mycket vi vill hinna åstadkomma innan dess tillsammans med er alla så nu fortsätter vi vårt gemensamma arbete!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev