Börjar:
Slutar:
Plats:
Teams, länk skickas ut dagen innan
Kostnad:
Våra medlemmar deltar utan kostnad - Ej medlem 850 kr

Bakgrund 

Den 14 juli 2021 presenterade kommissionen förslag till revideringar av EUs utsläppshandelssystem som en del av Fit for 55-paketet. Revideringarna av utsläppshandelsdirektivet antogs i maj 2023. I ändringsdirektivet ingår bland annat ett helt nytt utsläppshandelssystem för transport- och byggnadssektorn samt vissa industrier, värme och kraftvärmeverk som idag inte ingår inom befintligt utsläppshandelssystem.  

Det nya systemet benämns ETS2 och är ett separat handelssystem med eget utsläppstak och utsläppsrätter. Utsläppshandelssystemet ska starta 2027 men redan från 2025 ska berörda aktörer inneha tillstånd för utsläpp av växthusgaser samt övervaka och rapportera utsläpp. Även historiska utsläpp för år 2024 ska rapporteras.  

Till skillnad från befintligt handelssystem så är ETS2 ett uppströmssystem. Kraven på övervakning av utsläpp samt skyldighet att överlämna utsläppsrätter är inte kopplat till användaren av bränsle och utsläppskälla. Istället ligger skyldigheten hos exempelvis producenter, distributörer och importörer som sätter bränslet på marknaden. Implementeringstiden på den svenska marknaden är knapp och fortfarande är det inte helt spikat hur systemet kommer att se ut.  

Vi har därför bjudit in Naturvårdsverket för att ge svar på vad det nya systemet innebär, vilka på gasmarknaden som omfattas, viktiga hållpunkter att ha koll på, vad som fortfarande är oklart och mycket mera. Det kommer självklart även finnas tid för frågor och diskussioner.  

Personuppgiftshantering

De personuppgifter du skickar in via detta formulär kommer Energigas Sverige att hantera i syfte att kunna administrera din anmälan som du genomför.
Läs gärna mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

Anmälan

Anmälan är stängd. Vid frågor om din anmälan kontakta Linda Carstens.