Energi- och koldioxidskatten på naturgas baseras idag på förbrukad gasvolym (SEK/Nm3) vid ett fixt värmevärde (11 kWh/m3 (undre)). När gasens värmevärde i det västsvenska  gasnätet förändras, troligen med ett lägre värmevärde, kommer gasvolymerna generellt sett öka för kunderna givet samma energiförbrukning. Detta kommer, så länge skatten baseras på förbrukad volym, medföra att skatten ökar för samma energimängd.

Gasbranschen skickade i december 2017 in en hemställan om lagändring till Finansdepartementet där det hemställs att energi- och koldioxidskatten ska baseras på värmevärdet istället för volym gas. Regeringen har dock inte hanterat ärendet ännu. Energigas Sverige har kontinuerlig dialog med departementet kring frågan och ligger på för en förändring då detta är en av Energigas Sveriges prioriterade påverkansfrågor. 

Som kan ses i Tabell 3 och Tabell 4 är skatten densamma för all gas då skatten baseras på värmevärdet medan den varierar när skatten baseras på volym som den gör idag.

Biogas är fortsatt skattebefriad när det används som uppvärmningsbränsle och som drivmedelsbränsle. Biogasen påverkas därmed inte av att värmevärdet i gasnätet förändras. För mer information kring biogas som uppvärmningsbränsle se Skatteverkets webbplats. För mer information kring biogas som drivmedel se Skatteverkets webbplats.

Tabell 3. Tabellen visar energi- och koldioxidskatten baserat på vilket värmevärde gasen har och om den baseras på volym (som idag) eller på värmevärdet (som branschen hemställt). Skatterna avser 2019-års skatter.

Tabell 4. Tabellen visar hur stor energi- och koldioxidskatten är baserat på vilket energiinnehåll gasen har och om den baseras på volym (som idag) eller på värmevärdet (som branschen hemställt) för två ”typkunder” som förbrukar 10 000 kWh respektive 100 000 kWh. Skatterna avser 2019-års skatter.

 

För mer information om skattesatser på naturgas och nedsättningsregler för tillverkningsindustrin, se Skatteverkets webbplats.