Coronapandemin har inneburit att vi snabbt tar till oss nya sätt att arbeta. Verktygen utvecklas i rasande fart och det finns absolut fördelar med den här något ofrivilliga digitala tillvänjningen. Fast personligen saknar jag verkligen att träffa kollegor, branschrepresentanter och andra kontakter ”på riktigt”.

Även vår årliga kanslikonferens, som markerar uppstarten inför höstens arbete för oss på Energigas Sverige, fick i år bli digital. Trots ett något förkortat program, fick vi en hel del gjort. Vi diskuterade bland annat strategifrågor inför 2021. En annan punkt på agendan var nästa års Gasdagar, som går av stapeln i Falkenberg 26–27 maj. Det känns som att många av oss har abstinens nu när vi var tvungna att ställa in årets Gasdagar. Vår utgångspunkt är därför att Gasdagarna 2021 blir nästa års branschbegivenhet – ännu mer än vanligt. Vi på kansliet blev i alla fall ordentligt peppade av att komma igång med planeringen. Vi återkommer med mer information under hösten, men skriv gärna in datumen i kalendern redan nu.

Det har kommit flera trevliga politiska nyheter under sommaren. Strax innan semestern godkände EU den svenska ansökan om statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas och biogasol. Godkännandet gäller dessutom i tio år – en stor seger för hela gasbranschen! Nu i augusti lanserade regeringen dessutom den miljölastbilspremie som vi har väntat på en längre tid. Det känns lite som att vi skördar frukterna efter ett hårt arbete i båda dessa frågor. En bra start på hösten, helt enkelt.

I går kom en annan politisk nyhet, nämligen att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) lämnar politiken. Det blir såklart mycket spännande att följa processen kring vem som kommer att efterträda henne, både som språkrör för Miljöpartiet och som minister.

I skrivande stund håller vi på att slutföra arbetet med nästa nummer av vår tidning Energigas. Nummer 3-2020, med tema Tunga transporter, når er läsare runt 20 september. Vi skriver bland annat om nya investeringar i produktionsanläggningar och tankstationer för flytande biogas, om att alltfler åkerier väljer biogas som drivmedel och om Destination Gotlands satsning på LNG-drivna färjor. Teckna din kostnadsfria prenumeration här.

Häng också gärna med oss på sociala medier, det är ett bra sätt att alltid få de senaste nyheterna från gasbranschen. Vi finns på Facebook, Linkedin, Twitter och Youtube.

Var rädda om er, jag ser fram emot att ses igen så småningom.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet