Fler än 50 talare samsades under 22 sessioner, så det var verkligen ett fullspäckat program. Nu finns presentationer, bilder och annat material på vår webbplats . Stort tack till talare, utställare, samarbetspartners, deltagare, personal och alla andra som bidrog till att göra Gasdagarna 2021 – digital edition så lyckat.

Under inledningssessionen hade vi nöjet att ha med oss energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Jag upplevde honom som ovanligt frispråkig och han sa att regeringen kommer med besked kring stödpaket i Biogasmarknadsutredningen i höstbudgeten. Vi ska såklart vänta med att fira tills vi har sett hur de beskeden ser ut, de politiska processerna kan vara minst sagt snåriga. Men det var ändå glädjande att höra Ygeman prata i så pass positiva ordalag.

Inte lika rolig var nyheten om infrastrukturdepartementets förslag på förändrad miljöbilsdefinition, som briserade samma morgon som Gasdagarna inleddes. Vi passade såklart på att ställa Ygeman mot väggen om detta. Här gav han väl inget riktigt tydligt svar, utan hänvisade till Infrastrukturdepartementet och pågående remissrunda. Energigas Sverige arbetar på ett remissvar som kraftfullt avslår förslaget om förändrad miljöbilsdefinition, och vi uppmanar alla som har möjlighet att lämna in egna svar. Vi har även skrivit en debattartikel som bland annat tar upp ämnet, som publicerades  i Ny teknik i tisdags.

Under dag 2 av Gasdagarna kom en trevlig nyhet från ett av våra grannländer. Norska regeringen har fått i uppdrag att undanröja alla hinder för biogasproduktion. Det handlar bland annat om att likställa biogasfordon med nollutsläppsfordon i alla statliga målsättningar, både redan implementerade och kommande. Det här är ett tacksamt exempel som vi kommer att lyfta i våra politiska kontakter framöver.

Det var riktigt roligt att träffa många av er online under Gasdagarna 2021 – digital edition! Var rädda om er, jag ser fram emot att mötas på riktigt inom en inte alltför avlägsen framtid. Om inte annat på Gasdagarna 2022, som arrangeras 18–19 maj i Båstad.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet