Vi på kansliet är helt överväldigade över den positiva respons vi har fått, och är både stolta och glada för att ni är nöjda. Det var ett rekordår även denna gång med ett stort antal samarbetspartners, en intressant och innehållsrik utställning och rekordmånga deltagare. Det hördes på sorlet att alla tog vara på möjligheten att nätverka och lära känna nya personer i branschen. Jag träffade ett par personer tidigare i veckan som var med för första gången på Gasdagarna och som var glada för att ”alla” var på plats.

Att inleda dagarna med ett dopp i havet var kallt men uppfriskande och sedan var det bara att ge järnet på scenen, träffa nya och gamla branschkollegor, prata med utställare, lyssna på spännande talare, inspireras, mingla och njuta av att få träffa er alla på plats i Båstad. En vacker försommarkväll på Norrviken med både vacker och mer fartfylld musik var pricken över i:et.

Energigas Sverige har ett brett uppdrag som omfattar samtliga energigaser i alla sektorer, och en mycket bred flora av frågor att hantera – allt från styrmedel, EU-frågor, kommunikation, analyser och utredningar till frågor som rör säkerhet och teknik. Allt detta försöker vi återspegla under Gasdagarna, där det givetvis är viktigt att det ska vara högaktuella frågor som presenteras och diskuteras. På förekommen anledning kommer vi i år inte att lägga ut presentationerna från Gasdagarna 2024 på vår webbplats. Vi återkommer med mer information till alla deltagare om hur ni kan ta del av presentationerna.

Även i år går talargåvan till stöd för insatser som genomförs i Ukraina, denna gång via Unicef och Läkare utan gränser. Som avslutningstalaren Joakim Paasikivi uttryckte att det är viktigt att stötta Ukraina på de sätt som går, och detta är en viktig gest som gör skillnad i det lilla.

Det stora intresset bådar gott för framtida Gasdagar och vi ser redan fram mot Energigas Sveriges 110 års jubileum nästa år i Tylösand. Vi hoppas att ni fyller i den utvärdering som skickades ut i igår så att vi kan få inspel kring framtida talare och teman eller andra konstruktiva tankar och idéer som ni har för att göra Gasdagarna ännu bättre!

Med detta vill vi från oss alla tacka er alla som på något sätt deltog på Gasdagarna 2024! Det är tack vare alla våra samarbetspartners, utställare, talare och självklart alla deltagare som det är möjligt att ordna två dagar där alla energigaser är i fokus! Nu siktar vi mot Gasdagarna 2025 och återkommer med information framöver!

Nu till ett mycket tråkigare ämne. Tyvärr skedde det ytterligare en explosion i en minibuss i torsdags, något som har synts mycket i media de senaste dagarna. Detta är tredje explosionen på cirka ett år där händelseförloppet och samband är slående lika. Energigas Sverige har publicerat en nyhet om detta på vår webbplats som ni gärna får hänvisa till om ni vill. Nyheten finner ni här. 

Energigas Sverige har inget nytt att rapportera om den uteblivna skattebefrielsen för biogas och biogasol utöver det som vi tidigare kommunicerat. Regeringen har kommenterat de inlagor som har skickats till EU-kommissionen där det fortsatt arbetet nu ligger. Vi får många frågor om hur lång tid det kommer att ta, men har tyvärr inget svar på den frågan. I Södertälje i måndags invigdes Gasums 24:e tankstation för flytande biogas. Maja Lundbäck, politisk sakkunnig hos Ebba Busch, fick då frågan om vad som händer. Tyvärr finns det ingen ny information att dela var hennes svar. Energigas Sverige bevakar givetvis frågan och återkommer om det sker något nytt i ärendet.

Regeringen har nu beslutat om en proposition som ska genomföra EU:s nya utsläppshandelssystem i Sverige. Det nya utsläppshandelssystemet brukar benämnas EU ETS 2 och omfattar utsläpp av koldioxid genom förbränning av bränslen som används i byggnader, vägtransporter och vissa ytterligare sektorer. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 november 2024. För er som vill veta mer om detta bjuder Naturvårdsverket den 13 och 14 juni in till två digitala frågestunder som riktar sig till aktörer som bedömer att de kommer bli verksamhetsutövare inom det nya systemet. Tillfället den 13 juni kommer särskilt att inrikta sig på frågor om gas i handelssystemet. Anmälan och mer information görs på Naturvårdsverkets hemsida här.

Jag hoppas att ni alla har sett att vi genomför en första hearing med Industrins biogaskommission imorgon kl 10-13 i Volvo Cars lokaler i Kungsträdgården, Stockholm. Det är fokus på industrins stora behov av biogas för att kunna ställa om till fossilfria material och produkter. Jag törs lova att det blir en intressant förmiddag och en trevlig lunch med möjlighet att nätverka. Vi har stängt anmälningslänken men om ni är intresserade av att delta så får ni gärna kontakta vår projektledare Paula Hallonsten, på paula.hallonsten@energigas.se.

Vi hoppas på att få träffa några av er i Almedalen och ser fram emot intressanta seminarier, panelsamtal och dialoger!

Jag hoppas att ni alla passar på att njuta av den fantastiska sommarvärmen som redan är här. Det är en magiskt vacker tid vi befinner oss i just nu och det gäller att ta vara på tiden och njuta av stunden.

Vänliga hälsningar

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet