Vi är väldigt glada och nöjda med Gasdagarna, och hoppas att även ni är det! Det var härligt att äntligen kunna ses igen, och det märktes på surret i pauserna och på stämningen under middagen att alla hade sett fram emot att ses efter två års uppehåll.

Det var ett fullspäckat program med många intressanta presentationer på viktiga teman, där givetvis frågor som rör försörjningstrygghet och alternativa lösningar stod i centrum. Talargåvan i år var pengar till UNHCR för deras viktiga arbete i Ukraina. Vi lägger ut presentationerna här på vår webbplats, gå gärna in och botanisera. Stort TACK även till alla er som har svarat på utvärderingen! Det är fortfarande möjligt att komma med kloka synpunkter och kommentarer, se e-post från Energigas Sverige 23 maj 2022.

Nog om Gasdagarna för denna gång – nu börjar planeringen för nästa år. Skriv gärna in den 24 – 25 maj 2023 i era kalendrar redan nu, för då ses vi i Falkenberg!

Detta är en speciell vecka då den internationella klimat- och miljöveckan genomförs i Stockholm. Det innebär en rad högnivåmöten kring viktiga frågor bland annat om industrins omställning, FN-konferensen +50 samt den årliga ministerdialogen om klimatomställning. FN:s generalsekreterare Guterres och USA:s klimatsändebud John Kerry är några av deltagarna.

Värd för Stockholm +50 är Sverige tillsammans med Kenya. I år är det 50 år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum i Stockholm 1972 på initiativ av Olof Palme. Ambitionen med Stockholm +50 är givetvis att högtidlighålla 50-årsjubiléet, men även att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, flera jobb och en miljö i balans för alla, där ingen lämnas utanför.

Utvecklingen har gått framåt inom klimat- och miljöområdet under dessa 50 år på ett sätt som det var svårt att förutse, men det återstår fortfarande mycket att göra. Inte bara för klimatet och miljön utan även för att stärka försörjningstryggheten. Här har energigaserna en stor roll att spela, vilket också framgick av den REPowerEU Plan som EU-kommissionen presenterade under samma vecka som Gasdagarna genomfördes. Planen är en konkretisering av Kommissionens tidigare meddelande REPowerEU och redovisar förslag till åtgärder för att ersätta ryska fossila bränslen.

Planeringen pågår även inför Almedalsveckan där några av oss kommer att vara på plats. Vi är där söndag till torsdag och deltar gärna om ni ordnar ett seminarium där vår kompetens kan passa. Kontakta i så fall mig! TACK på förhand!

Sist men inte minst – det kommer intressanta event även efter semestern! Ett sådant är Nordic Biogas Conference som i år genomförs i Linköping. Konferensen genomförs i Linköping 4-5 oktober, med en inledande aktivitet på kvällen den 3 oktober och flera intressanta studiebesök som genomförs den 6 oktober. Konferensen genomförs i de olika nordiska länderna och nu har turen kommit till Sverige, där Biogas Research Center, Avfall Sverige och Energigas Sverige tillsammans med organisationer från Finland, Norge, Danmark och Island arrangerar ett mycket spännande och intressant program. Anmälan är öppen så tveka inte! Hoppas att vi ses där!

Trots att det fruktansvärda kriget fortfarande pågår i Ukraina, hoppas jag att ni kan njuta av denna vackra årstid!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet