Nationell biogasstrategi är en av tre finalister i kategorin ”Årets Kretsloppsfrämjare” på Återvinningsgalan 2019. Syftet med galan, som är inne på sitt tionde år, är bland annat att driva utvecklingen inom återvinningsbranschen och visa på goda exempel. Sammanlagt har runt 120 nomineringar kommit in till de nio tävlingskategorierna. Mycket roligt att vi i gasbranschen får vara med på ett hörn. Ännu roligare blir det såklart om vi skulle gå och vinna, men bara att vi är en av finalisterna ser jag som en fjäder i hatten.

Utvecklingen på den flytande sidan börjar verkligen ta fart på allvar. Volymerna är fortfarande relativt sett låga i Sverige, men intresset är stort inom tunga vägtransporter, sjöfarten och industrin. Än så länge är det till stor del flytande naturgas, LNG, som gäller, men efterfrågan på flytande biogas, LBG, ökar stadigt. Samtidigt byggs produktionen och infrastrukturen ut de närmaste åren. Klimatklivet ger stöd till tankstationer, där bland andra Gasum, Fordonsgas och Aga har nya satsningar på gång.

Energigas Sverige har, som en del av er vet, lämnat in en ansökan till Energimyndigheten om att driva nationellt innovationskluster för flytande biogas. Svar väntas nu i dagarna – ett positivt sådant skulle ge ytterligare en viktig injektion till marknaden.

I tisdags genomfördes den första bunkringen av flytande gas vid Swedegas nya anläggning i Göteborgs hamn. På premiärdagen bunkrades både LNG och LBG. Att Sverige får bättre bunkringsmöjligheter för flytande gas är bra både för sjöfarten och gasbranschen.

Även inom industrin händer mycket, här bidrar såväl LBG och LNG som gasol till omställningen. Läs mer i senaste numret av vår tidning Energigas, där vi exempelvis uppmärksammar att Löfbergs använder grön gasol till sin kaffetillverkning och att Uddeholm har gått över till LNG i sin ståltillverkning. Uddeholm har även testat att köra på LBG för att visa på möjligheterna att gå över till ett förnybart alternativt.

Den 5 februari 2019 kommer vi att arrangera ett seminarium i Stockholm med fokus på just industrianvändarna. Inför det nya året är det också viktigt att redan nu lägga in datumen för Gasdagarna som genomförs i Båstad den 15–16 maj 2019. Mer information om båda arrangemangen kommer inom kort på energigas.se.

För att inte missa några gasnyheter rekommenderar jag att du följer oss på sociala medier, vi finns bland annat på Twitter, Facebook och Linkedin.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet här