Energimarknadsinspektionen bör få besluta om koncession för gasnät, lagringsanläggning för gas eller förgasningsanläggning
Begäran om ändring av naturgaslagen (2005:403) och naturgasförordningen (2006:1043)

Sammanfattning och bakgrund

Energimarknadsinspektionen, förkortat Ei, har fått i uppdrag av regeringen att se över regleringen av naturgasföretagens intäkter från överföring av naturgas, lagring av naturgas eller tillträde till en förgasningsanläggning. I uppdragsbeskrivningen hänvisar regeringen till propositionen Naturgasfrågor (prop. 2012/13:85) där regeringen framhåller att det är angeläget att tillsynen av energimarknaden i Sverige drivs på ett likartat sätt, oavsett energislag eller verksamhetsinriktning. I uppdraget ingår att se över regleringen av naturgasföretagens intäkter så att den i större utsträckning ska harmonisera med motsvarande reglering när det gäller intäkter från elnätsverksamhet. Energigas Sverige vill dock uppmärksamma regeringen om att även den instans som ska besluta om koncession (tillstånd) skiljer sig åt mellan naturgaslagen (2005:403) och ellagen (1997:857).

Medan regeringen ska besluta om koncession för gasnät, lagringsanläggning för gas eller förgasningsanläggning ska Ei besluta om koncession för elnät. Denna skillnad har stor betydelse för hur lång tid beslutsprocessen om koncession tar. Ett beslut från regeringen tar längre tid än ett beslut från tillsynsmyndigheten, vilket får konsekvensen att gasnät och elnät inte konkurrerar på lika villkor. Om en användare står inför valet att ställa om till biogas eller el, kan tidplanen för genomförande vara avgörande. Olikbehandlingen mellan el och gas medför därmed en risk att biogasanslutningar inte realiseras. Detta är djupt olyckligt eftersom en satsning på biogas är en satsning på ett fossilfritt Sverige och en fossiloberoende fordonsflotta. Biogas bidrar positivt till samtliga av FN:s 17 mål för hållbar utveckling direkt eller indirekt och bidrar till åtminstone åtta av de 16 miljökvalitetsmål som riksdagen antagit. Utbyggnaden av gasnäten i Sverige är också viktiga för att avlasta elnätet och möjliggöra elektrifieringen.
Naturgas och biogas distribueras tillsammans i gasnät. Det innebär att det som i naturgaslagen och naturgasförordningen anges som naturgasnät egentligen är ett gasnät som används för distribution både av biogas och naturgas. Att likställa tillståndsprocessen för naturgasnät med tillståndsprocessen för elnät, innebär alltså att förutsättningarna för nya satsningar på biogas påskyndas och förbättras.

Energigas Sverige begär därmed att naturgaslagen och naturgasförordningen (2006:1041) ändras så att Ei får besluta om koncession för gasnät, lagringsanläggning för gas samt förgasningsanläggning, se förslag på ändring av naturgaslagen och naturgasförordningen i ovan framställan.