Energigas Sverige, som är branschorganisationen för energigaserna i Sverige, tackar för inbjudan att bidra med synpunkter på rubricerad promemoria.

Energigas Sverige avstår från att i sak kommentera innehållet i Klimat- och näringslivsdepartementets remiss den 2 november 2023 då vi inte arbetar aktivt med frågor som rör intäktsreglering av gasnäten.

Vi vill dock lyfta att för samtliga våra medlemsföretag, såväl producenter, konsumenter, leverantörer, balansansvariga och distributörer är förutsättningarna för att tillgängliggöra mer förnybar och koldioxidfri energi den absolut främsta prioriteringen för framtiden. Utan tillgång till förnybar energi kommer den internationella konkurrenskraften för våra medlemsföretag och för den svenska industrin att urholkas. Mot den bakgrunden vill Energigas Sverige särskilt poängtera vikten av att de regelverksförändringar som föreslås syftar till att säkerställa långsiktiga, stabila och förutsägbara villkor för marknadens aktörer.

Ytterligare en viktig aspekt att ta hänsyn till i detta arbete är att en grundpelare i vårt demokratiska samhälle är rätten att överklaga och få möjlighet till oberoende rättslig prövning. Dessa grundläggande och principiella rättigheter måste lagstiftaren beakta i det fortsatta arbetet.