Bland annat hanterar vi ovanligt många och viktiga remisser just nu från både myndigheter och departement. De handlar om allt från Kväveklivet till skatt och implementering av senaste revideringen av förnybartdirektivet (REDIII) i svensk lagstiftning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
En viktig praktisk fråga just nu är att vi har lämnat våra lokaler på St Eriksgatan efter mer än 20 år och har ny adress på Saltmätargatan 5 i Stockholm (vid Rådmansgatans tunnelbanestation). Då vi ännu inte är riktigt inflyttade så är det bra om ni hör av er innan ni går dit. Vi ska ha någon form av invigning av lokalerna men det blir nog inte förrän efter sommarsemestern.
Nu är det mindre än en månad kvar tills vi ses i Tylösand på Gasdagarna 2025! Vi ska ju även fira Energigas Sveriges 110 års jubileum då så tag gärna på något extra glittrigt till middagen den 14 maj! Det är cirka 390 anmälda – ännu ett rekordår – och vi ser verkligen fram emot att ses där! I dag är sista anmälningsdagen så passa på. Program och all information hittar ni här.
I samband med Gasdagarna 2025 kommer även föreningsstämman för Energigas Sverige att genomföras. Kallelsen skickas ut till alla våra medlemsföretag och vi hoppas att så många som möjligt kommer att finnas på plats.
Vi vill också berätta att Energigas Sverige, tillsammans med Energiföretagen Sverige, Svenskt Vatten och Avfall Sverige har skrivit under en programförklaring för cirkulär ekonomi inom ramen för Delegationen för cirkulär ekonomi. Det är ett intressant och spännande initiativ där våra organisationer kommer att fortsätta arbeta tillsammans kring denna viktiga fråga. Tillsammans representerar vi aktörer som utgör ryggraden för avgörande samhällsfunktioner i den cirkulära ekonomin i praktiken och tar hand om resurser som annars inte hade tagits tillvara. Ta gärna del av vår film.
Vi som har skrivit under programförklaringen är övertygade om att den cirkulära ekonomin med rätt styrmedel kan växa, men inom ramen för dagens styrmedel kan vi också göra mer för att främja cirkulära materialflöden och giftfria och resurseffektiva kretslopp. Samtidigt måste materialåtervinning och återanvändning öka, samt cirkulära flöden av kolatomer skapas. Med programförklaringen vill vi ta oss an två utmaningar (plast och PFAS), vars ökande mängder i samhället hotar utvecklingen av hållbara cirkulära system som materialåtervinning, fjärrvärme och återföring av näring till lant- och skogsbruk. Vi vill också lyfta fram en lösning, nämligen biogas, som nyttiggör samhällets restprodukter och bidrar till resurseffektivitet i våra branscher.
Före påsk lämnade regeringen vårbudgeten, det vill säga 2025 års ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten för 2025, till riksdagen. En viktig åtgärd för klimatet och Energigas Sveriges medlemmar är att bemyndiganderamen för Klimatklivet föreslås öka till 6,5 miljarder kronor. Det är något som Energigas Sverige har efterfrågat, bland annat i ett öppet brev tillsammans med LRF, Arla och Lantmännen i höstas. Den höjda bemyndiganderamen möjliggör för Naturvårdsverket att fatta nya beslut om investeringsstöd till ytterligare fleråriga projekt.
Osäkerheten i omvärlden är stor. USA:s besked om att införa kraftigt höjda tullar riktade mot 60 länder för att senare samma dag som de infördes pausa tullarna under 90 dagar, har skapat ökad osäkerhet kring den globala tillväxten och turbulens på de finansiella marknaderna. Men enligt regeringen står Sverige på en stabil ekonomisk grund och har möjlighet att agera ytterligare om så skulle behövas.
Energigas Sverige planerar även för Almedalen veckan efter midsommar. Vi finns på plats hela veckan och deltar gärna i debatter, paneler och runda bordssamtal. Vi är med och arrangerar ett antal olika seminarier, se vidare här . Hör gärna av er till Anna Wallentin på anna.wallentin@energigas.se om ni vill veta mer.
Vi ser alla fram emot att träffa er på Gasdagarna 2025 och önskar er alla en riktigt härlig Valborg i nästa vecka!