Flera av oss på Energigas Sverige har inte setts sedan i mars, och vi har alla fått anpassa våra sätt att arbeta. Två tråkiga konsekvenser av pandemin är att vi blev tvungna att ställa in Gasdagarna och att årets Almedalsvecka inte blev av. Men vi har haft fullt upp ändå. Politiken har inte tagit paus och vi på Energigas Sverige är hela tiden ute och försöker påverka i olika frågor som kan ha betydelse för att vi ska nå en hållbart växande gasmarknad. Det är såklart extra roligt när arbetet betalar sig.

Nyligen fick vi besked om att regeringen öppnar för att öka maxvikten för att köra lätta gaslastbilar på B-körkort. Det har Energigas Sverige, tillsammans med 2030-sekretariatet, Bil Sweden och Transportföretagen, hemställt om eftersom den nuvarande maxvikten hindrar omställningen till förnybart. En ändring av körkortsreglerna kommer innebära att fler åkerier kan välja lätta lastbilar som drivs med exempelvis biogas eller vätgas – det är mycket positivt för både klimatet och luftkvaliteten i städer.

För några veckor sedan beslutade riksdagen ramarna för Sveriges budget för 2021. Därefter har regeringen utfärdat ändringen i lagen om skatt på energi som innebär att även biogasol ska skattebefrias. Biogasens skattebefrielse finns med i lagen sedan tidigare . I väntan på mer långsiktiga styrmedel förlängde regeringen det tillfälliga stödet till produktion av biogas med 200 miljoner kronor i nästa års budget. Regeringen har också lanserat en ny klimatpremie som bland annat ger stöd till gaslastbilar och beslutat om en ny miljöbilsdefinition. Alla dessa frågor, och många fler, har Energigas Sverige drivit under året.

En rolig nyhet såhär i slutet av året är att Gasum fick 30 miljoner euro från Klimatklivet till två nya biogasanläggningar, i Dalarna och Kalmar län. Det visar på ett tydligt sätt att biogasen hör till framtiden. En annan rolig nyhet är att Scandinavian Biogas börsnoterades på Nasdaq First North i går.

Nu ser vi fram emot ett nytt spännande – och förhoppningsvis normalare – år, där vi fortsätter att jobba i gasens tjänst. Var rädda om er, jag ser fram emot att ses igen så småningom.

God jul och Gott Nytt År!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet