”Gratulerar, ni fem damer behöver inte längre låtsas att ni är attraherade av Harvey Weinstein”. Så introducerade komikern Seth MacFarlane de fem nominerade till bästa kvinnliga biroll vid Oscarsgalan 2013. Skämtet ledde till spridda skratt och pinsam tystnad. För det baserades på något välkänt – den mäktige filmproducenten har systematiskt utsatt kvinnor i filmbranschen för sexuella trakasserier. Det anses vara den sämst bevarade hemligheten i Hollywood.

Flera skådespelare har vittnat om agerandet som kartlagts av The New York Times och The New Yorker. Det har pågått under lång tid, men aldrig lett till fällande domar. För MacFarlane blev skämtet ett sätt att visa sin avsky och ilska mot detta maktmissbruk.

Lavin av vittnesmål

Skådespelaren Alyssa Milano ville visa världen hur stort problemet är och startade hashtaggen #MeToo den 15 oktober. Det startade en lavin av vittnesmål över hela världen. Under det första dygnet hade 4,7 miljoner människor skrivit #MeToo i tolv miljoner statusuppdateringar på Facebook.

Några veckor senare har lavinen också sköljt över Sverige och lett till manifestationer, samtal över fikaborden och även personliga konsekvenser för kända mediapersonligheter. Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör, skrev träffande i sin söndagskrönika: ”Kanske bevittnar vi det bästa som hänt jämställdheten på länge”. Jag håller med.

För #MeToo-rörelsen angår också oss i energibranschen. Det är en mansdominerad bransch. Men antalet kvinnor blir fler, inte minst på ledande ställningar. Det gör mig glad.

Kraftkvinnorna och fler kvinnliga förebilder

Jag är med i ett viktigt nätverk som heter Kraftkvinnorna. Vi bildades 2015 för att synliggöra och lyfta duktiga kvinnor i energibranschen. Ett viktigt syfte är att motverka bilden av att det skulle saknas kompetenta kvinnor i branschen. Vi vill bidra till att öka andelen kvinnor i ledningsgrupper och styrelser inom hela energibranschen. Så får vi fler kvinnliga förebilder. En av dessa är Pia Brantgärde-Linder från ABB som igår utsågs till Årets Kraftkvinna.

#MeToo-rörelsen handlar inte om att peka ut män som grupp. Den handlar att synliggöra ett maktmissbruk som män, men också kvinnor, kan använda sig av. Det handlar om att visa hänsyn och respekt för sina medmänniskor, oavsett kön eller ställning. En självklarhet kan tyckas. Men det är något vi alla har ansvar för – varje dag.

Trevlig läsning!

Maria Malmkvist vd
Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet här