Ministrarna är utsedda och igår lyssnade jag på Ebba Busch, vår nya energi- och näringsminister, då hon pratade på Fossilfritt Sveriges konferens ”Fossilfri konkurrenskraft 2022 – så ökar färdplanerna tempot i industrirevolutionen”. Hon menar att den nya regeringen fortsatt kommer att driva frågor som rör miljö- och klimatfrågor, men kanske på ett annat sätt. Det kommer inte enbart att handla om kärnkraft utan även om andra fossilfria energislag. Ebba Busch sade vidare att hon ser fram emot att hon och hennes kollegor får inbjudningar till besök framöver. Slutligen menade hon på att det är viktigt att vi i branschen och näringslivet är så konkreta och tydliga som möjligt kring vilka förändringar vi vill se i regelverk, för att på så sätt underlätta en förändring.

Under konferensen fick även jag inledningsvis stå på scenen tillsammans med de övriga 22 branscherna som har tagit fram färdplaner. Jag och ytterligare 7 personer fick också fin uppmärksamhet då vi har beslutat att vi ska uppgradera vår färdplan. Vi återkommer till våra medlemsföretag om det under nästa år.

Dagen innehöll många spännande talare som till exempel vd för SSAB, H2 Green Steel, Svea Vind Offshore, Svensk plaståtervinning och Borealis Sverige AB. Frågor som diskuterades var den nya gröna industriella revolutionen, regelkrångel och byråkrati – om hur vi snabbar på tillståndsprocesser, spännande satsningar på gång på västkusten och mycket mer. Konferensen finns att se här. Den var fullsatt och det var roligt att träffa många nya och gamla kollegor i branschen. Inramningen med sång av Sångkollektivet var pricken över i:et.

En annan konferens som var välbesökt var Nordic Biogas Conference, som Energigas Sverige arrangerade tillsammans med BSRC och Avfall Sverige i Linköping i början av oktober. Deltagare från hela Norden träffades under fyra dagar för att diskutera biogas. Intresset var stort även från flera länder utanför Norden och det var många intressanta och duktiga talare på plats som gav sina perspektiv på frågor som rör biogas. Konferensen genomfördes i en positiv anda trots oroligheterna i världen, och det konstaterades flera gånger att biogas och andra förnybara gaser är en viktig del av lösningen, både för klimatet och för att säkerställa en trygg energiförsörjning.

Efter flera år av pandemi duggar nu konferenserna tätt, så även inom EU. Denna vecka har både EBA och Hydrogen Europe genomfört konferenser i Bryssel. Det är givetvis ett bra tillfälle att nätverka och följa allt som pågår inom EU, där viktiga direktiv och förordningar, både inom och utanför ramen för Fit for 55, diskuteras. Det ska bli spännande att se vilka akter Sverige kommer att lyfta under det svenska ordförandeskapet våren 2023. Energigas Sverige kommer givetvis fortsätta att driva våra viktiga frågor, både mot den nya regeringen och inom EU.

Nästa vecka är det redan höstlov, och jag hoppas att ni alla får en härlig vecka oavsett om ni arbetar eller är lediga.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet