I nyhetsbreven före semestern skrev jag att det händer spännande saker efter semestern – och det gör det! Det är hög tid att anmäla sig till Nordic Biogas Conference som genomförs i Linköping i oktober. Konferensen genomförs i Linköping 4-5 oktober, med en inledande aktivitet på kvällen den 3 oktober och flera intressanta studiebesök som genomförs den 6 oktober. Konferensen genomförs i de olika nordiska länderna och nu har turen kommit till Sverige, där Biogas Research Center, Avfall Sverige och Energigas Sverige tillsammans med organisationer från Finland, Norge, Danmark och Island arrangerar ett mycket spännande och intressant program. Det är närmare 30 utställare som kommer att vara på plats plus en fordonsutställning, mer än 50 talare och nästan 40 posterbidrag. Anmälan är öppen så tveka inte. Sista anmälningsdag är 15 september! Hoppas att vi ses där!

Före sista anmälningsdagen är det val i Sverige. Energifrågorna står högt uppe på agendan och debatten är intensiv. Opinionssiffrorna för valet 2022 visar att det är oerhört jämnt och att det kommer att bli ett spännande val. Partierna har förslag på kompensation till privatpersoner och företag som en följd av de befarade höga elpriserna kommande vinter. Energigas Sverige vill i detta sammanhang lyfta det faktum att det även finns många kunder som använder gas för till exempel uppvärmning som också behöver omfattas om stödpaket införs. Energigas Sverige har fått frågor om hur vi arbetar med kommunikation och påverkan under valrörelsen. Läs gärna våra svar här.

Det var glädjande att få träffa, och lyssna på politikerna, då Almedalen äntligen genomfördes i år igen. Från kansliet var vi tre personer på plats, och det blev en intensiv, intressant och energigivande vecka. I omfattning var Almedalen något mindre i år, cirka 2 000 evenemang och 4 500 personer i paneler och samtal. Förra gången Almedalen genomfördes 2019 var motsvarande siffror 3 600 evenemang och 7 400 talare. Men någon minskning märktes inte av då det gäller samtal om energi, klimat och hållbarhet. Det är högaktuella frågor som diskuterades i många olika debatter och paneler. Omställning, förnybart och snabbare tillståndsprocesser var återkommande budskap och det är helt klart så att näringslivet driver denna utveckling i snabb takt. Energigas Sverige samarrangerade ett antal seminarier med andra branschorganisationer och företag, och deltog på scenen i flera olika sammanhang. Gasen fanns med på agendan och det är tydligt att sektorsintegrationen mellan el och gas är intressant ämne liksom gasanvändningen i transporter och utvecklingen av förnybara gaser för användning inom industrin.

Tillsammans med några kollegor i branschen fick Energigas Sverige möjlighet att svara på några frågor kring hur vi ser på vår roll i elektrifieringsrådet. Jag ser oerhört mycket fram emot detta arbete och hoppas att rådet finns kvar oavsett utgången av valet. Jag är övertygad om att elektrifieringsrådet kommer att bidra till omställningen, och ser fram emot att få lyfta energigasernas roll.

Nu ser vi alla fram emot en oerhört intressant höst med nya spännande utmaningar som vi tar oss an tillsammans med er alla i gasbranschen!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet