Om det är någon som läser nyhetsbrevet som har tänkt anmäla sig så är det hög tid nu. Det är fantastiskt många spännande namn på talarlistan, och för första gången i Gasdagarnas historia har vi en astronaut på scenen. Det är bara att ladda för nya kontakter, ny inspiration, nya kunskaper, nya möten och nytt middagskoncept genom att packa väskan med allt som behövs för två intensiva dagar – glöm inte badkläderna!

Vi vill också passa på att lyfta ett roligt initiativ kvällen före Gasdagarna, alltså den 23 maj i Båstad. Det är en inbjudan från Foyen till alla i gasbranschen som känner sig ung och i gasen – alla är välkomna, det finns ingen åldersgräns även om aktiviteten sker inom ramen för Unga i gasen – att få laga mat, nätverka och mingla tillsammans. En perfekt uppladdning inför Gasdagarna! Om ni är intresserade av att delta så finns inbjudan här. Inget att tveka på, bara att anmäla sig!

Tillsammans med hela gasbranschen arbetar Energigas Sverige oförtrutet vidare med utmaningarna kring den besvärliga situation som uppstått sedan Sveriges statsstödsgodkännanden för skattebefrielsen för biogas och biogasol förklarades ogiltiga genom EU-tribunalens dom som vann laga kraft och verkställdes tidigare i år.

Den 4 april 2023 skickade vi, tillsammans med Fossilfritt Sverige samt 13 andra branschorganisationer och ett 50-tal företag och organisationer, ett brev till regeringen om vikten av att agera skyndsamt för att säkerställa:

  1. Att det inte blir några återkrav på den skattebefrielse för biogas och biogasol som redan har beviljats.
  2. Att skattebefrielsen för biogas och biogasol återinförs omgående och att befrielsen anmäls med stöd av de nya bestämmelserna i artikel 44 i EU:s allmänna gruppundantagsförordning (GBER).
  3. Att regeringen omgående kommunicerar till marknaden att regeringen avser vidta ovanstående åtgärder.

Brevet ställdes till finansminister Elisabeth Svantesson, energi- och näringsminister Ebba Busch, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, landsbygdsminister Peter Kullgren, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson samt minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Brevet finns att läsa i sin helhet på Energigas Sverige webbplats. På webbplatsen finns även att läsa den begäran om åtgärder för att skattebefrielsen av biogas och biogasol ska kvarstå och tillämpas som skickades till finansminister Elisabeth Svantesson den 24 mars 2023.

Regeringens stöd till EU-kommissionen i den fördjupade granskningen är givetvis viktigt men nu behöver regeringen även presentera en åtgärdsplan för hur vi kan lösa den besvärliga situation som branschen befinner sig i här och nu. Energigas Sverige får höra många berättelser och beskrivningar av vad som nu händer på marknaden för biogas och biogasol, vilka visar att läget är oerhört allvarligt. Hur allvarligt läget är kan vi inte nog poängtera. Energigas Sverige är givetvis behjälpliga i allt regeringen önskar få hjälp med och vi hoppas på en fortsatt konstruktiv dialog som gör att åtgärder vidtas nu. Det enskilt viktigaste budskapet är att tiden för att agera är här och nu! I väntan på att nya GBER träder i kraft kan förberedelser genomföras så att det bara är att trycka på knappen när den dagen kommer.

För att avsluta inledningen i en positiv anda så vill jag även berätta att vi till vår stora glädje har anställt Johan Laurell som projektledare för vårt innovationskluster för hållbara biogena gaser, BioGenGas. Många av er känner Johan sedan tidigare då han var projektledare för Drive LBG. Det känns fantastiskt roligt och vi alla ser fram emot att ha honom som kollega igen. Han börjar hos oss redan i mitten av maj, och känner vi honom rätt har han redan massor med idéer om vad han vill åstadkomma tillsammans med er alla. Vi kommer att ha en session om BioGenGas på Gasdagarna 2023 som genomförs i Båstad 24-25 maj. Johan kommer att moderera sessionen som jag tror kommer att bli mycket intressant.

Arbetet med att säkerställa finansieringen av vår satsning på H2Safety pågår intensivt och flera företag har visat intresse för att delta. Projektet kommer att omfatta frågor som rör säkerhet och teknik kring vätgas. Även för detta projekt ska vi anställa en projektledare så småningom så om ni är intresserade, håll utkik. Om ni som företag är intresserade av att delta i H2Safety så får ni gärna kontakta ansvarig chef Mattias Hanson. Han nås på mattias.hanson@energigas.se.

Nu ska vi njuta av varje vacker vårdag på vägen till Gasdagarna 2023 då flera av oss ses!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet