Energimyndigheten har fattat beslut om att Energigas Sverige får fem miljoner kronor för att inrätta ett innovationskluster för flytande biogas, Drive LBG. Det står också klart att 100 miljoner kronor går till olika demonstrationsprojekt inom klustret.

Syftet med Drive LBG är att främja teknikutvecklingen av flytande biogas. Arbetet inom innovationsklustret kommer att drivas i nära samarbete med de regionala biogasnätverken runtom i Sverige. Energigas Sverige är värdorganisation och kommer att leda projektet.

Drive LBG innebär stora utvecklingsmöjligheter för gasbranschen och är ett viktigt steg i arbetet för ett hållbart samhälle. Flytande biogas kommer att betyda mycket för omställningen inom exempelvis transportsektorn, sjöfarten och industrin.

I och med Energimyndighetens beslut kan vi dra igång de första delarna i regeringens satsning på flytande biogas, som är tänkt att omfatta totalt 200 miljoner kronor. Nu hoppas vi att resterande delar, där sjöfart och den tunga transportsektorn ingår, snart är på plats. Det är två viktiga branscher för att uppnå Sveriges miljö- och klimatmål. De är dessutom mycket viktiga ur ett svenskt näringslivsperspektiv.

En annan rolig nyhet som kom häromdagen är Jordbruksverkets tidiga ”julklapp” till biogasbranschen. Totalt 327 miljoner kronor delar myndigheten ut i stöd för 2018. Dessutom är Nationell biogasstrategi en av tre finalister i kategorin ”Årets Kretsloppsfrämjare” på Återvinningsgalan 2019.

Missa inte vårt seminarium Industrins väg mot hållbarhet som arrangeras i Stockholm 5 februari 2019 – anmälan är öppen! Notera även 15–16 maj i kalendern, då hålls nämligen Gasdagarna 2019 i Båstad. Flera talare är redan klara och vi hoppas, och tror, att det blir lika bra som tidigare år. Mer information kommer inom kort på energigas.se

För att inte missa några gasnyheter rekommenderar jag att du följer oss på sociala medier, vi finns bland annat på Twitter, Facebook och Linkedin.

God jul och gott nytt år!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet här