Energigas Sverige har länge arbetat med frågan om gasens betydelse för elektrifieringen av Sverige, och vi konstaterar i vår färdplan att gasen är en förutsättning för elektrifieringen. Därför är det extra roligt att regeringen nu har tillsatt ett Elektrifieringsråd där gasbranschen är representerad, tillsammans med flera andra energislag, för att vara rådgivande till regeringen och stödja genomförandet av regeringens Elektrifieringsstrategi. Ordföranden för rådet är energiministern.

Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med övriga i rådet för att på så sätt bidra i arbetet med omställningen.

En annan nyhet från tidigare i veckan är att Energimyndigheten i tisdags (2022-06-21) utlyste krisnivå ”Tidig varning” för det västsvenska gasnätet. Tidig varning är den lägsta av tre möjliga krisnivåer för gas och innebär inte en neddragning av gasleveranser i Sverige. Det är en signal från Energimyndigheten, till branschaktörer och gaskonsumenter anslutna till det västsvenska gasnätet, om att gasmarknaden är ansträngd och en försämrad gasförsörjningssituation kan uppstå.

Försörjningssituationen för gas i Sverige är fortsatt robust. Lagren i Europa, och i den svensk-danska delen av systemet, är välfyllda inför hösten.

Beslutet från myndigheterna i Danmark (som utlyste krisnivå tidig varning 2022-06-20) och Sverige har sin grund i den kraftiga reduceringen av gasleveranser till Europa via Nord Stream 1, samt den politiska osäkerheten kring gasleveranserna. Med tidig varning vill myndigheterna skicka en signal till marknadens aktörer att planera för sin försörjning av gas på längre sikt.

Krisnivå tidig varning för det västsvenska gassystemet råder tills annat meddelas.

Sedan förra nyhetsbrevet har den, för terminen, sista Biogas roadshow genomförts i Göteborg. Under vintern och våren har det genomförts 10 Biogas Roadshows och det har varit ett stort intresse från branschen för dessa dagar. Planen är att genomföra flera senare i år.

Nu närmar sig Almedalen med stormsteg. Vi är tre från Energigas Sverige som kommer att vara på plats i Visby och det ska bli roligt att se hur Almedalen kommer att vara i år efter två års uppehåll. Det kommer att genomföras flera spännande seminarier, rundabordssamtal och paneler där vi kommer att ingå. Vi ser verkligen fram emot spännande och intressanta dagar och hoppas på att träffa några av er där!

Sist men inte minst vill jag som i tidigare nyhetsbrev tala om att det kommer intressanta event även efter semestern! Ett sådant är Nordic Biogas Conference som i år genomförs i Linköping. Konferensen genomförs i Linköping 4-5 oktober, med en inledande aktivitet på kvällen den 3 oktober och flera intressanta studiebesök som genomförs den 6 oktober. Konferensen genomförs i de olika nordiska länderna och nu har turen kommit till Sverige, där Biogas Research Center, Avfall Sverige och Energigas Sverige tillsammans med organisationer från Finland, Norge, Danmark och Island arrangerar ett mycket spännande och intressant program. Anmälan är öppen så tveka inte! Hoppas att vi ses där!

Imorgon är det midsommarafton – en dag då vi alla ska njuta av livet i familj och vänners goda lag, sill och jordgubbar, kanske en blomsterkrans och några fina sånger. GLAD MIDSOMMAR till er alla från oss alla på Energigas Sverige!

Vi vill också passa på att TACKA er alla för ett gott samarbete och önska er alla en riktigt skön och avkopplande semester så ses vi igen i augusti!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet