Det är tre starka kandidater som är nominerade, utöver Ellenor och Anna är det Martin & Servera och Svenska retursystem. Alla kandidater är givetvis värda att vinna och vi ser fram emot en spännande prisutdelning. Ni kan läsa mer om priset och de nominerade här.


Prenumerera på nyhetsbrevet


En annan spännande händelse som vi ser fram emot är Vätgaskonferensen som genomförs i Stockholm 5 -6 december. Vi ses väl där? Det blir året vätgasevent i Sverige med hittills närmare 300 anmälda och ca 20 utställare. Energigas Sverige är medarrangör och kommer dessutom att bidra som talare på flera intressanta pass. Det kommer att bli mycket givande och intressanta dagar!

Förutom alla spännande både nationella och europeiska konferenser som genomförs under hösten så har professor John Hassler presenterat sin utredning ”Sveriges klimatstrategi 46 förslag för klimatomställningen i ljuset av Fit for 55”. Energigas Sverige var med på ett seminarium som anordnades av Drivkraft Sverige med anledning av rapporten. Seminariet går att se i efterhand och finns här. Utredningen har fått mycket medial uppmärksamhet både före och efter den presenterades. ”Gott och blandat” är kanske en bra sammanfattning av alla 46 förslagen. Det viktigaste är det som inte är med - vätgas omnämns endast vid ett par tillfällen och biogasen är inte med alls!

Regeringen har även presenterat en tilläggsöverenskommelse till Tidöavtalet: Klimatpolitik för att nå hela vägen till nettonoll. Om ni är intresserade så kan ni se presskonferensen här. Det är tre grundprinciper som lägger grunden för samarbetspartiernas klimatpolitik:

  • Klimatfrågan är internationell och kräver internationella svar
  • Teknikutveckling och mer fossilfri el är en förutsättning
  • Klimatomställningen kan bara lyckas i en ekonomi som växer

De hänvisar för övrigt till den Klimathandlingsplan som ska komma som en julklapp i november eller december.

Fler och fler triloger inom EU kommer till avslut vilket betyder att det nästa år blir stort fokus på att implementera all ny lagstiftning. Det har varit väldigt spännande att vara med från lanseringen av Fit for 55 till att börja se resultaten nu. En del direktiv och föreskrifter driver åt rätt håll, andra är klart mer bekymmersamma och försvårar för flera av de viktiga satsningar inom gasområdet som behövs för att Sverige ska klara omställningen. Tyvärr har EU-kommissionen inte skickat ut förslag till nya statsstödsbeslut för biogas och biogasol som vi hade förväntat oss. Det är lite tid kvar innan året är slut och det vore ju en väldigt välkommen julklapp att få positiva förslag från Kommissionen. Förra årets kalldusch vill vi inte vara med om en gång till så vi får hålla tummarna för ett besked som ligger i linje med vad vi önskar. Om vi får nya statsstödsbeslut, kan Skatteverket börja tillämpa skattebefrielsen igen direkt efter att besluten är fattade eftersom skattebefrielsen fortfarande finns i svensk lag. Detta förutsätter naturligtvis att besluten är positiva samt att de inte är villkorade av några besvärliga lagändringar.

En ny spännande satsning som Energigas Sverige ska vara en del i är Industrins biogaskommission. Det är ett projekt som finansieras av både producenter och användare av biogas, och som syftar till att lyfta vikten av biogas som råvara inom industrin. Sverige behöver ställa om till en mer storskalig produktion av biogas, för att möta den stora efterfrågan som finns i både industrin och transportsektorn. Men det behövs också en ökad kunskap och förståelse för hur behoven ser ut just inom industrin, och en översyn av dagens politiska styrmedel för att industrins behov ska kunna tillgodoses. Industrins biogaskommission lanseras i början på nästa år så vi återkommer med mer information framöver. Om ni vill veta mera kan ni kontakta undertecknad på maria.malmkvist@energigas.se.

Vi har redan genomfört tre Energibubbel – aktuellt om gas, som är vår nya serie med digitala seminarium på olika teman. Hör gärna av er med önskemål om teman framöver! Det senaste Energibubblet handlade om Innovationsfonden och om EU:s kommande pilotaktion av förnybar vätgas. Energimyndigheten bidrog med information som låg väl i tiden eftersom den första Kommissionen faktiskt dras igång redan i dag, den 23 november.

Nu närmar sig första advent med stormsteg och julen är bara 31 dagar bort. Det är mycket som ska fixas innan dess, både i jobbet och privat, men jag hoppas att ni även tar er tid att sitta ned och njuta av lite glögg och pepparkakor tillsammans med nära och kära.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet