Under våren 2018 beslutade regeringen att 200 miljoner kronor skulle avsättas för att upprätta ett innovationskluster för flytande biogas. För att maximera nyttan för svenskt näringsliv har Energigas Sverige, i samverkan med de regionala biogasnätverken runt om i Sverige, tagit fram ett koncept för en nationell insats inom området. Initiativet, som har fått namnet Drive LBG, har nu i ett delbeslut tilldelats drygt 100 miljoner kronor i Energimyndighetens utlysning.

Satsningen stärker den svenska biogasmarknaden, som bidrar till många samhällsnyttor. Biogasbranschen skapar arbetstillfällen, nya exportmöjligheter och bidrar till att Sverige tar täten i klimatarbetet. Biogasen ger även försörjningstrygghet genom inhemsk produktion av bränsle och gödning till jordbruket.

– Det är mycket glädjande att vi har fått det här anslaget. Det innebär stora utvecklingsmöjligheter för gasbranschen och är ett viktigt steg i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Genom en kombination av komprimerad och flytande form blir biogas ett realistiskt och konkurrenskraftigt förnybart alternativ för allt fler marknader. Personbilar, bussar, lastbilar, industri och sjöfart är några exempel.

– Nu drar vi igång de första delarna i regeringens satsning på flytande biogas. Vi hoppas att resterande delar, som innefattar sjöfart och den tunga transportsektorn, snart är på plats. Det är två viktiga branscher för att uppnå Sveriges miljö- och klimatmål. De är dessutom mycket viktiga ur ett svenskt näringslivsperspektiv, säger Maria Malmkvist.

– I vårt förslag till Nationell biogasstrategi tydliggör vi att användningen av biogas i Sverige kan öka från dagens cirka 3 terawattimmar till 15 terawattimmar 2030. I ett exportperspektiv är en av de stora fördelarna med avfallsbaserad biogas att det är en lösning som kan implementeras och exporteras globalt. Alla länder har avfall som behöver tas om hand, säger Maria Malmkvist.

Fakta flytande biogas:

Flytande biogas, LBG, är ett förnybart bränsle som tillverkas av bland annat organiskt avfall. Det ger inte några nettoutsläpp av koldioxid. Biogas består till största delen av metan. Genom att kyla ner biogas till -163 grader Celsius övergår den till flytande form. Flytande biogas är ett bra alternativ för tunga transporter, och användningen ökar i Sverige. Flytande biogas kan också användas till sjöfart och inom industrin.

För mer information kontakta

Maria Malmkvist, vd, Energigas Sverige: 076-803 39 29, maria.malmkvist@energigas.se

Jonas Gustafsson, press- och kommunikationsansvarig, Energigas Sverige: 0708-995560, jonas.gustafsson@energigas.se