Att få en intervju med Robert Andrén är inte det lättaste. Hans kalender är fulltecknad. Men genom att hoppa på tåget mellan Stockholm Central och Eskilstuna en fredagsmorgon får Energigas ta del av hur resan mot det fossilfria Sverige ska kunna gå till.

– Jag gillar tåget, när det går, säger Robert Andrén när han möter upp på perrongen. 

Väl ombord sätter han sig tillrätta i en av fåtöljerna intill fönstret. Den här resan till Energimyndighetens kontor gör han flera dagar i veckan och timmen på tåget används till att planera och att ”sätta i gång knoppen”. På hemvägen blir det mer problemlösning och analyser.

Nödvändigt att samverka

För att nå målet om fossilfrihet 2045 i Sverige, konstaterar Robert Andrén att det framför allt handlar om att få ner utsläpp från industri och transporter samt att komma i gång med elektrifiering och arbetet med biodrivmedel. Där har biogasen en viktig roll.

– En ensam aktör kan inte lyckas. Nyckelordet är samverkan. Konsumenter måste börja agera och näringslivet måste våga satsa. Myndigheter måste ges förutsättningar och politiker måste våga fatta modiga beslut.

Är det rimligt att tro att vi klarar omställningen?

Han tittar ut genom fönstret och funderar en stund.

– Ja, jag är optimist. Men det krävs mod i alla led. Att banker vågar stötta små företag, att privat riskkapital kommer in tidigare i processen och kompletterar. Myndigheterna måste också samarbeta och fördela ut pengar så att det inte spretar, säger han och fortsätter:

– Energimyndigheten ska katalysera omställningen och få fram nya lösningar genom våra forskningsanslag. Då kan vi påverka.
Men tiden är knapp enligt klimatrapporterna, så alla måste börja våga lite mer, säger han bestämt.

Biogasens cirkulära roll

Enligt Robert Andrén har biogasen en viktig roll i omställningen, framförallt som fordonsbränsle och inom industrin. Den kan
dessutom bidra till kretsloppet i samhället eftersom den produceras av avfall och ger biogödsel som restprodukt till jordbruket.

– Här finns mycket breda vinster att hämta hem. Biogasen är en större del av omställningsresan och ett väldigt gott exempel på cirkulär ekonomi. Därför är jag glad att regeringen har tillsatt en utredning för att se över de långsiktiga möjligheterna för biogasen, säger han.

Energibranschen går samman

Energimyndigheten har nyligen utlyst 200 miljoner kronor för att inrätta ett så kallat innovationskluster för flytande biogas. Syftet är att stötta utveckling och användning av flytande biogas som bränsle till effektiva, konkurrenskraftiga och hållbara transporter. Klustret ska också vara en del av den världsutställning för smart miljöteknik som ska gynna svensk export. Dessa stödpengar har branschorganisationen Energigas Sverige ansökt om i samarbete med flera aktörer i gasbranschen.

– Det är en klok idé att gasbranschen har gått samman och kraftsamlar i stället för att jobba i olika stuprör och konkurrera i den här viktiga frågan. Samverkan och kraftsamling är precis vad vi behöver. Sverige är ett litet land, hur mycket har vi råd att konkurrera i en allt globalare värld?

Ett annat projekt där gasen kan spela en viktig roll är i forskningsprojektet Hybrit, som fått rekordstora 528 miljoner kronor från det statliga Industriklivet, som fördelas av Energimyndigheten.

Här samarbetar stålföretaget SSAB med Vattenfall och LKAB. Målet är att kunna ersätta kolanvändningen i stålindustrin med vätgas för att minska koldioxidutsläppen.

– Hybrit är otroligt spännande och var ett av de svenska spjutspetsprojekten som skapade stort intresse när vi i våras arrangerade en global ministerkonferens om energi, berättar Robert Andrén.

Det är en klok idé att gasbranschen har gått samman och kraftsamlar i stället för att jobba i olika stuprör och konkurrera i den här viktiga frågan. Samverkan och kraftsamling är precis vad vi behöver.”

Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten

”Lead by example” är ett uttryck som återkommer under tågresan mot Eskilstuna. 

– Sverige kommer att gynnas av att ligga i täten, då kommer fler att ta de här större stegen. Kan vi vara med och skapa framgångsrika
företag som kan sälja sina produkter och system till andra delar av världen så finns det ytterligare vinster. Jag har varit ute och förhandlat för Sverige i EU och globalt i hela min karriär och känslan är att många tror att förändringar bara blir dyrt. Jag tror att Sverige kan visa att det är tvärtom. En omställning gynnar socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Viktig överenskommelse

Resan mot det fossilfria Sverige började redan för flera år sedan i och med den blocköverskridande energiöverenskommelsen som Robert
Andrén var med och sydde ihop när han arbetade i regeringskansliet. Överenskommelsen innebär bland annat att Sverige framöver ska ha effektivare energianvändning, fossilfri el 2040 och nettonollutsläpp 2045.

– Den är unik eftersom energiområdet tidigare varit så låst med kärnkraften i centrum. Nu tog politikerna, med energiminister Ibrahim
Baylan i spetsen, det här på allvar. Det var en bred process där politikerna träffade i princip alla de viktigaste aktörerna i Energisverige. De förstod att de måste komma överens, annars skulle omställningsarbetet lamslås, berättar han. Energimyndighetens uppdrag skulle kunna förändras med en ny regering, men enligt Robert Andrén ligger energiöverenskommelsen
som en grundplatta.

– Den är blocköverskridande och det är nästan 70 procent av riksdagens ledamöter som står bakom den. Jag känner mig trygg i att vi kan fortsätta det här arbetet som vi gör.

Betydande nätverk

Att Robert Andrén har arbetat i regeringskansliet på flera olika departement ser han som en stor fördel i sin nya roll. Det är en trygghet att veta hur hela statsförvaltningen fungerar, menar han.

– Förstår man processerna vet man också när man kan påverka. Kommer man in efter ett visst skede är det omöjligt, då har det gått
för långt. Jag har också ett betydande nätverk från mitt tidigare yrkesliv som följer mig och en del av dessa personer sitter i dag på positioner där de kan göra skillnad.

Den nya generaldirektören vill gärna skapa ett större engagemang för omställningen hos konsumenterna.

– Vi kan inte hålla på att prata om kilowatttimmar och megawatt, det är väldigt få som kan omsätta det. Nu behövs en förståelse för att det spelar roll vilket kylskåp jag köper. Jag tror att vi måste tala om vad exempelvis två kilowattimmar biogas motsvarar. Då blir det mer greppbart. ”What’s in it for me?” är vad väldigt många människor tänker, säger han medan det sörmländska höstlandskapet susar
förbi utanför.

Sportfantast

Tågresan mot Eskilstuna börjar närma sig sitt slut. Men kommande helg väntar en annan resa för Robert Andrén. Då ska han åka tåg i  Rhendalen tillsammans med sonen Linus.

– Tyskland är fantastiskt och ett underskattat turistland. Nu ska vi dit för att besöka vingårdar och gå på fotboll. Det visar sig att den nya generaldirektören är en stor mat- och sportfantast.

– Jag gillar att laga mat, det är helt underbart. I kväll ska jag köpa fisk i Hötorgshallen. Jag äter allt mer fisk, skaldjur och vegetariskt och allt mindre kött, säger han.

Robert Andrén berättar också att han spelat fotboll och bandy i hela sitt liv. På regeringskansliet var det innebandy som gällde. Fram till i somras spelade han också korpfotboll med Kungsholmen elit (”vi vann serien i fjol”), men han har nu fått ge upp efter att hans knän lagt in veto.

– Jag är en lagidrottare och det präglar också mitt ledarskap, säger han.

På frågan om han är en tävlingsmänniska svarar han ja. Han tillägger dock att han har lärt sig kontrollera det med åren.

På vintrarna spelar han bandy på isen i Vasaparken i Stockholm. 
– Vi är ett gäng gubbar som träffas på söndagarna. Det är en av veckans höjdpunkter.

Han funderar lite och säger sedan att tävlingsinstinkten även hjälper honom att nå målen i sitt arbete. 

– När matchen är i gång gör jag mitt bästa, då kan jag efteråt säga att jag gjorde vad jag kunde. Beroende på resultat får man analysera
och försöka göra det bättre nästa gång.

LENA LÄNDIN

Läs hela tidningen