I fredags publicerade New York Times ett långt reportage om svensk avfallshantering. De hade besökt Tekniska Verken i Linköping och pratat med Avfall Sverige. I artikeln beskrivs hur vi i Sverige tar hand om vårt avfall och bland annat producerar fjärrvärme och biogas till transportsektorn. Det är kul när våra satsningar på biogas och en cirkulär ekonomi ger avtryck ute i världen. Det är positivt för gasbranschen, både när det gäller exportsatsningar och för att få gehör här på hemmaplan.

Dessutom har biogasen blivit ännu bättre ur hållbarhetssynpunkt sedan i somras. Då publicerade Energimyndigheten de nya hållbarhetskriterierna för transportsektorn. Biogasen faller mycket väl ut, till och med bättre än el. Det har vi i branschen vetat länge, men att nu även de officiella siffrorna är med på banan är något vi här på kansliet har jobbat både aktivt och hårt med för att förverkliga.

I dagarna når vår tidning Energigas er läsare. Temat är tunga transporter och vi skriver bland annat om att Axfood går över till biogas för sina transporter, om Scanias hållbarhetsarbete, om LNG-terminalen i Göteborg och om att flytande fordonsgas nu genom Klimatklivet håller på att få ett ordentligt genombrott i Sverige. För er som ännu inte får tidningen går det bra att teckna en kostnadsfri prenumeration här.

I nästa vecka kommer Energimyndigheten att publicera den nya statistiken kring produktion och användning av biogas i Sverige, som vi tar fram i samarbete med Avfall Sverige, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenskt Vatten. Vi kommer givetvis även att bevaka detta i våra kanaler. Följ gärna Energigas Sverige i sociala medier för att inte missa denna och andra nyheter från oss. Vi finns bland annat på Twitter, Facebook och Linkedin.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet