Energibranschen är i snabb omvandling. Ökade kundkrav, snabb teknikutveckling och skärpta klimat- och miljömål ställer särskilda krav på såväl företag som branschorganisationer. Det gäller inte minst frågor som rör kommunikation, press och opinionsbildning. Energigas Sverige är branschorganisationen för samtliga energigaser – fordonsgas, biogas, naturgas, gasol och vätgas. Vårt arbete omfattar användning av energigaser inom transporter, industri samt el och värme, men även produktion och distribution. Vi är övertygande om att energigaserna har en viktig roll att spela för att nå Sveriges klimat-, miljö-, och energimål till 2030 och 2045. Givetvis sker arbetet i nära samarbete med våra medlemsföretag och andra aktörer på marknaden.

Placering: Stockholms län, Stockholm

Arbetsbeskrivning

Som press- och kommunikationsansvarig får du en spännande och varierad roll där du främst ansvarar för Energigas Sveriges kontakter gentemot media men även mot andra externa aktörer som till exempel andra branschorganisationer. Du är en nyckelperson i vår opinionsbildning – såväl praktiskt som strategiskt – genom löpande kontakter med journalister, opinionsbildare och beslutsfattare. Tjänsten omfattar i huvudsak tre områden:

Kommunikation

 • Presskontakter
 • Producera och sprida pressmeddelanden, debattartiklar, nyhetsbrev etcetera
 • Aktiv närvaro på sociala medier som till exempel Linkedin, Facebook och Twitter

Påverkan

 • Följa aktuella frågor, utveckla nätverk och bygga allianser för påverkan
 • Möten och kontakter med politiker och andra beslutsfattare

Samarbeten och arrangemang

 • Delta i branschöverskridande samarbeten och närvaro vid större seminarier, partikongresser och Almedalsveckan
 • Arrangera större möten, seminarier eller studiebesök för att höja den allmänna kunskapen om energigasernas möjligheter och utmaningar. En fördel är även om du har erfarenhet av att arrangera digitala event.

Vem är du?

För att passa bra i rollen och trivas i uppdraget ser vi att du har stor vana och förmåga att kunna växla mellan operativa och strategiska arbetsuppgifter och trivs med ett omväxlande arbete där arbetsuppgifter ibland kan dyka upp med relativt kort framförhållning. Då tjänsten till stor del handlar om att bygga nätverk och samtidigt driva frågor för att få genomslag i media och påverka beslut, krävs ett genuint intresse för att uppnå resultat. Du är en utmärkt relationsskapare och kan visa på mycket god förmåga att skapa, behålla och utveckla nätverk. Du är van att arbeta självständigt och ta egna initiativ, men har också insikt om vikten av förankring och vågar be om hjälp när det behövs. Eftersom Energigas Sverige är ett litet kansli kan du ibland behöva ta dig an arbetsuppgifter som ligger utanför din arbetsbeskrivning. Vi lägger stor vikt vid att alla som arbetar på Energigas Sverige är lagspelare som hjälps åt för att nå bästa resultat.

Vi söker dig som har arbetat med liknande frågor tidigare, exempelvis som kommunikationsansvarig eller pressekreterare. Det är en fördel om du har erfarenhet av påverkansarbete, gärna från ett politiskt parti eller en intresseorganisation. Du har god kännedom om svensk politik, gärna med betoning på klimat-, miljö- och energifrågor.

 • Du har ett stort nätverk inom media och politik, med fokus på klimat-, miljö- och energifrågor
 • Du brinner för opinionsbildning och politisk påverkan
 • Du är vass på webb och sociala medier
 • Du är strukturerad, initiativrik och självständig
 • Du hanterar bekvämt språk, bild och form i olika kommunikationskanaler
 • Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, samt lätt för att sammanfatta och förstå komplexa frågor

Du rapporterar till chefen för avdelningen Marknad och Kommunikation. Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning och tillträde så snart som möjligt. Placering är på Kungsholmen i Stockholm, men det finns även möjlighet att arbeta hemifrån viss del av tiden.

Är du den vi söker, kommer du att få en nyckelfunktion i arbetet att hjälpa oss lyfta energigasernas nyttor i media och debatt.

Välkommen att skicka in ditt CV och personligt brev till oss senast 2021-06-10info@energigas.se. Skriv "Ansökan press- och kommunikationsansvarig i rubriken".

Kontakt:

Anna Wallentin, avdelningschef Marknad och Kommunikation
anna.wallentin@energigas.se, 070-260 77 26
Maria Malmkvist, vd
maria.malmkvist@energigas.se, 076-803 39 29