Gasol

Gasol är populärt både hos hemmakocken och i restaurangköket

Gasol är populärt både hos hemmakocken och i restaurangköket

Gasol är ett svenskt namn på en gasblandning som till största delen består av propan och butan. Den används till största delen inom industrin.

I Sverige används gasol till största delen inom industrin för bland annat värmebehandling av stål och järn. Endast omkring fyra procent säljs som flaskgasol.

Gasol är i jämförelse med andra bränslen mycket rent och ger vid fullständig förbränning en slutprodukt som huvudsakligen består av koldioxid, kväveoxider och vatten. I övriga världen säljs gasol under namnet LPG och används främst av hushållen.

Gasol utvinns ur naturgas och råolja och har lägre koldioxidutsläpp än både olja och kol. Mer än 60 procent av den gasol som säljs på den svenska marknaden kommer från naturgasfälten och resten har sitt ursprung från råolja.

 


Texten uppdaterad 23 jan 2014

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Lägg till på Delicious
  • Lägg till på Digg

Kontaktperson

Maria Malmkvist, Chef Analys och naturgasansvarig Energigas
Maria Malmkvist
08-692 18 50
076-803 39 29
e-post till Maria

Mer information

Chokladfabriken gräddar med gasol
Många industrier i Sverige väljer i dag gasol som energikälla eftersom den är renare än olja. En stor gasolanvändare är chokladfabriken i Ljungsbro där rånen till kexchokladen gräddas på löpande band i den gasoleldade ugnen.
Läs reportaget

Slopad koldioxidskattebefrielse för uppvärmningsbränslen inom vissa sektorer

Gasol för hem och fritid - för en säker användning av gasol

Frågor och svar om gasol

Gasolbroschyr

Säker användning av gasol i hemmet

Gasolsektionen

Energigas Sverige  Box 49134 100 29 Stockholm Tel 08-692 18 40  info@energigas.se